Projectomschrijving

De voormalige hoeve is gelegen langs de Zwalmbeek in de Machelgemstraat en maakt deel uit van het beschermd stads- of dorpsgezicht ´Watermolen Bostmolen en omgeving´, in de deelgemeente Roborst. In ontwerp- en renovatiefase is in overleg getreden met de erfgoedconsulent van het agentschap onroerend erfgoed om de geplande werken en aanpassingen te kunnen doorvoeren met het nodige respect voor de bestaande waardevolle elementen zoals ook opgenomen op de inventaris bouwkundig erfgoed.

Het algemeen uitzicht van de voormalige hoeve is optimaal behouden langs de straatgevel. De bestaande raam- en deuropeningen langs het ‘erf’ zijn eveneens gerespecteerd en gewijzigd naar raamgehelen om daglicht te voorzien in de praktijkruimtes. De gevel langs de Zwalmbeek is zuidgericht en gesloten gehouden met uitzondering van een aantal nieuwe vertikale raamstroken die als raamkaders voor de gevel werden gemonteerd en bekleed werden met eikenhouten planchetten.

Het interieur is ingevuld in de stijl van de bestaande ééngezinswoning op het perceel met aandacht van een huiselijke sfeer en gezelligheid, die de bezoekers kunnen waarderen. Er werden veel accenten gelegd met afwerkingen in hout en natuursteen.

De herbestemming van de bestaande stalling vormt geen belemmering
voor de goede ruimtelijke ordening in de onmiddellijke omgeving van de Bostmolen, en biedt zekerheid naar een goed gebouwbeheer en de instandhouding van de waardevolle hoeve voor de toekomst.

Project details

Bouwheer: Dokter Sander Vercruysse
Locatie: Roborst
Status: Opgeleverd – 2019
Oppervlakte : 108,85m²

Fotografie: Vangoo Photography – Björn Vancayseele

Bekijk meer foto's

Fotogalerij